Onhan se somessa huomattu. Valtuutettujen kannat kärjistyvät ja puheet hermostuvat, kun vaalit lähestyvät.

Valtuuston kokouksessa moni tekee tikusta kohtalon kysymyksen. Puheita paasataan muinaisista roomalaisista alkaen. Ihmettelen vähän. Seuraako valtuuston kokouksia netissä nyt jättiyleisö, kun vaalit lähestyvät? Tuskinpa. Ihan ne katsovat MM-hiihtoja kuten tähänkin asti.

Meillä oli kokouksessa lyhyt ja helppo esityslista. Vaan kyllä siitäkin saatiin mehevät väittelyt aikaiseksi.

Isoin suukopu tuli Pitkäjärven rantatontin myynnistä. Vihreät esittivät asian palauttamista valmisteluun (kaupunginhallituksessa olimme esittäneet myynnin hylkäämistä ja hävinneet äänin 2-12-1). Nyt valtuuston puheenjohtaja rajasi keskustelun teknisesti – palautetaanko asia vai eikö palauteta. Moni yritti perustella tontin myymistä tai myymättä jättämistä, mutta puheenjohtaja oli armoton: palautetaanko vai ei? Ette puhu nyt muusta.
En tiedä, oliko tällä vaikutusta siihen, että valtuutetut äänestivät rantatontin myymisen palautettavaksi valmisteluun äänin 38-28-1 tyhjä. Vaikka vain pari kuukautta sitten kaupunginhallituksessa tontin säilyttämistä puolusti Vihreät yksin. Makea voitto meille!

Luontoarvoista käytiin hyvähenkinen keskustelu Saagatien asemakaavan kohdalla. Tiivistän sen tähän: kun kahdet hyvät arvot ovat vastakkain – ihmisten hyvän asuinpaikan ja eläinten hyvän elinpaikan arvot – niin kummat asetamme etusijalle – kun uhanalainen luonto on lain mukaan joka tapauksessa suojeltava?

Toinen ärhentely tuli kahdesta sisäilma-aloitteesta. Sisäilma asiana ylipäänsä on tulehtunut vuosien mittaan arvovaltakiistaksi, jossa toisella puolella ovat sisäilma-asioita hymistelevä virkakunta sekä kokoomus ja demarit ja toisella puolella ovat asiainhoitoa arvostelevat vihreät, perussuomalaiset ja joskus pienpuolueet. Vihreät ovat tuskastuneet rakennusten kuntotietojen salailuun, jossa viimeksi kävi ilmi, että joistakin raporteista on mustattu yli tiedot rakennuksen huonosta kunnosta.

Tästä oli Hesarissakin juttua: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007775909.html

Mustausskandaali eteni niin, että virkakunta keksikin, että kaikki kuntoraportit on käytävä läpi ja katsottava, onko niissä kuitenkin salassa pidettäviä tietoja (henkilöiden terveystietoja?) Ja lätkäisi 50 euron tuntimaksun tälle aikaa vievälle työlle. Joka tulee maksettavaksi jokaiselle raportin pyytäjälle! Sillä lailla! Tämä meni jo yli rajan. Teimme valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin kaupunkia luopumaan kuntotietojen maksullisuudesta ja laittamaan kuntoraportit nettiin.

Aloite täällä: https://www.vavi.fi/2021/03/05/vantaan-vihreat-vaatii-rakennusten-kuntotiedot-luovutettava-kuntalaisille-maksutta/

Vastavetona kokoomus ja demarit toivat kokoukseen oman aloitteensa, jossa esitettiin, että riittäisi, kun ihmiset saisivat käydä virastossa lukemassa näitä kuntotietoja halutessaan. Miten tämä helpottaisi virkakunnan työtä tai toteuttaisi Vantaan avoimuuden strategiaa, emme ymmärrä. Kaiken kukkuraksi jotkut valtuutetut kävivät kirjoittamassa vihreiden aloitteen kannatuslistaan, että katsokaa toinen, parempi aloite samasta asiasta. Hohhoijaa! On vaalikuume korkealla, vaikka vaaleja juuri siirrettiin.

Mitenköhän olisi käynyt, jos olisimme kokoustaneet paikan päällä kaupungintalolla? Olisiko nyrkkiä puitu ja huudeltu?

8.3.2021 kokouksesta raportoi Vaula Norrena