ydinvoimaVantaan Vihreät kannattaa Vantaan Keskustan tavoin Fennovoima-investoinnin avointa käsittelyä. Jo investoinnin kokoluokka on vihreille riittävä peruste avoimeen käsittelyyn. Vihreiden mukaan kaupungin hurjaa investointitahtia pitää hillitä myös kaupungin omistamissa yhtiössä. Ydinvoimainvestointi on suuruudeltaan sitä luokkaa, että se uhkaa jäädyttää yhtiöltä saatavat osingot pitkäksi aikaa.

– Näin suuren taloudellisen päätöksen pitäisi olla kuntalaisten valvovan silmän alla. Valtuuston päätökset ovat julkisia toisin kuin kunnallisten yhtiöiden, toteaa järjestön puheenjohtaja Juhis Ranta.

Vantaan valtuustolle tehtiin elokuussa aloite Vantaan Energian omistajaohjauksesta Fennovoima-investoinnista. Monista muista energiayhtiöistä poiketen Vantaan Energia kiirehti tekemään Fennovoima-päätöksen kuulematta omistajiaan.

– Vantaalla on suuri demokratiavaje omistajanohjauksessa. Ei voi olla niin, että satojen miljoonien investointeja tehdään kuulematta valtuustoa, sanoo kaupunginvaltuutettu Anssi Aura.

Fennovoimalta on hävinnyt merkittävä osa rahoituspohjasta viime kuukausina. Useissa kunnissa valtuustot ovat päättäneet luopua osakkuudesta. Vantaa on kuitenkin päättänyt pysy hankkeessa.

– Hankkeeseen liittyy valtava taloudellinen riski. Sen lisäksi EU:n energiakomissaari on vaatinut ydinvoimaloiden vakuuttamista, mikä saattaa nostaa ydinenergian hintaa merkittävästi ja pienentää Vantaan Energian tulosta, muistuttaa Aura.

Vihreä valtuustoryhmä on aiemmin jättänyt seuraavat aloitteet:

Aloite Fennovoimasta irtautumiseksi (2013)

Aloite ydinvoimainvestoinnin avoimen käsittelyn puolesta (2012)