Ajankohtaista

Vihreät tiedotteet ja blogit

Vihreät iloitsevat: Lisää kaupunkia Vantaalle

Vantaan kaupunginvaltuuston maanantaina 28.8. hyväksymä Myyrmäen asemakaavamuutos nostaa Vantaan kertaheitolla suurkaupunkien joukkoon. Nykyinen 2-4 -kerroksinen Paalutorin alue muuttuu jopa 16-kerroksisten kaupunkitornien ja kaupunkikulttuuria kuhisevien aukioiden...

Vantaan Vihreät tyytyväisiä neuvottelutulokseen

Puolueiden väliset paikkaneuvottelut saatiin torstai-iltana 4.5.2017 päätökseen Vantaalla. Vantaan Vihreät ovat tyytyväisiä neuvottelutulokseen. - Vihreät oli Vantaalla vaalien suurin voittaja kolmella lisäpaikalla ja 4,2 prosenttiyksikön kannatuksen kasvulla. Tämä...

Laadukas ammattikoulutus vaarassa

Aleksis Salusjärvi aloittaa huomiota vaativan asian terävästi Ylen kirjoituksessaan: ”Leikkaukset ja nuorisotakuu ovat tehneet ammattikoululaisista hallituksen koekaniineja”

Vantaalla ammattikoulun aloittaneista opiskelijoista keskeyttää vuosittain n. 13,5 %. Tähän luonnollisesti vaikuttaa viime hallituksen lanseeraama nuorisotakuu, jonka turvin on haluttu huolehtia peruskoulunsa päättäneiden opiskelijoiden koulutuspolun jatkumisesta. Koulutustakuu on sinänsä kaunis ajatus, mutta se edellyttäisi lisää taloudellisia panostuksia valtiolta. Tämä hallitus on kuitenkin valinnut ratkaisuksi leikata rahoitusta ja pakottanut koulut löytämään uudenlaisia tapoja toteuttaa koulutusta. Aika näyttää toimiiko koulutusleikkaukset riittävän motivoimana tapana synnyttää uusia tapoja ja käytäntöjä?

Onneksi kuitenkin kuntatasolla voimme vaikuttaa koulutuksen lisärahoittamiseen, jolla tulee pyrkiä huolehtimaan laadukkaasta oppilasohjauksesta peruskouluissa ja ammattikoulussa, tuetuista opetusmuodoista, riittävästä määrästä lähiopetusta, ja uudenlaisten toimintatapojen sekä yhteistyökokeilujen syntymisestä. Uuden synnyttäminen vaatii siis lisäpanostuksia, ei leikkauksia.

Ammattikoulutuksen keskeisenä tavoitteena tulisi olla oppimisen laadun parantaminen ja sen seurauksena pienempi keskeyttäneiden opiskelijoiden määrä.

Jos nuorten syrjäytymisen ehkäisy kiinnostaa, niin silloin tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja vaatia muutosta.

Linkki Aleksis Salusjärven kirjoitukseen:
https://yle.fi/uutiset/3-9828737

0

opetuslautakunta 12.9.17

opetuslautakunta 12.9.17
Esityslistalla oli paljon isoja asioita – liittyen erityisesti tulevan vuoden talousarvioon ja investointeihin.
Vuoden 2018 talousarvioesityksessä nousi esiin seuraavia seikkoja:
Peruskoulutuksessa on lisäresurssitarve maahanmuuttajien koulutukseen, vammaisten opetukseen sekä polikliiniseen opetukseen.
Vaikeasti vammaisten lasten osuus opetuksesta Vantaalla on kasvanut. Tähän vaikuttaa saamamme informaation mukaan kehittynyt lääketiede, muuttoliike Vantaalle sekä oppilasmäärän kasvu ylipäätään.
Psyykkisesti oireileville lapsille saamme vihdoin yhden polikliinisen […]

Tolkkua Korson koulutilanteeseen!

Korson yläkoulu todettiin huonokuntoiseksi vuosia sitten.

Sen korvaaminen uusilla Nikinmäen ja Leppäkorven koulujen laajennuksilla piti tulla 2021.

Samaan aikaan Mikkolan 800 oppilaan yhtenäiskoulu kärsii pahoista sisäilmaongelmista.
Tiloja … Lue lisää

Tolkkua Korson koulutilanteeseen!

Korson yläkoulu todettiin huonokuntoiseksi vuosia sitten.

Sen korvaaminen uusilla Nikinmäen ja Leppäkorven koulujen laajennuksilla piti tulla 2021.

Samaan aikaan Mikkolan 800 oppilaan yhtenäiskoulu kärsii pahoista sisäilmaongelmista.
Tiloja … Lue lisää

Sivistystoimen talousarvioseminaari 4.9.2017

Sivistystoimen talousarvioseminaari 4.9.2017
Tänään tarjolla oli reipas nelituntinen toimialan tulevaa ja mennyttä taloutta. Toimialojen talousarvioesittelyn jälkeen kävimme läpi tulevaa investointisuunnitelmaa. Sieltä omaan silmään pompsahti Leppäkorven Uimahallihanke joka olisi valmistumassa 2022. Alunperin tuo uimahalli, joka lähinnä olisi siis muutaman radan uima-allas, olisi valmistunut Leppäkorven laajennuksen yhteyteen 2021. Iloinen uutinen on se, että koulun laajennus ja tuo uima-allashanke […]

Kaupunginvaltuusto 28.8.2017

Terveiset kaupunginvaltuuston toisesta kokouksesta!
 
Kokousrumba alkaa aina edellisellä viikolla jolloin ilmestyy esityslista sekä kaupungin tiedote tulevasta kokouksesta. Valtuuston infokokoukset ovat torstaisin – silloin esitellään listan asiat valtuutetuille sekä pidetään kyselytunti – tilaisuus jossa on mahdollisuus kysellä virkamiehiltä. Infokokouksen jälkeen pidetään ryhmämme oma ryhmäkokous jossa käymme keskustelua ja ajatuksia läpi listasta ja päätämme mihin teemme muutosesityksiä ja […]

Opetuslautakunta 21.8.2017

Tällä viikolla alkoi uusi kausi uudella kokoonpanolla opetuslautakuntaa. Aluksi perehdyimme kokouskäytäntöihin ja tutustuimme toisiimme. Uuden puheenjohtajan johdolla kävimme läpi toiveita ja käytänteitä tulevalle kaudelle.
Lautakuntien esityslistat löytyvät tutusta osoitteesta http://www.vantaa.fi/hallinto_ja_talous/paatoksenteko/esityslistat_ja_poytakirjat  
Esityslista ilmestyy nettiin torstaina ja kokous pidetään maanantaisin. Opetuslautakunta kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Tällä kaudella meitä Vihreitä edustajia on täällä kaksi, itseni lisäksi ihana valtuutettumme Anssi […]

Vantaa valitsee uuden kaupunginjohtajan – Vihreitä ajatuksia valintaan liittyen

Helsingin Sanomat kysyivät myös vihreän valtuustoryhmän kantoja uuden kaupunginjohtajan valintaan. Juttuun nousi joitakin vastauksiani, mutta selvyyden vuoksi täsmennän niitä tätä kautta. Linkki Helsingin Sanomien juttuun:  http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005333104.html

 

Nykyinen kaupunginjohtajamme, Kari Nenonen, on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Hän on luvannun hoitaa tehtäväänsä tämän vuoden loppuun saakka ja auttaa uuden kaupunginjohtajan perehdyttämisessä, kun sellainen valitaan. Uuden kaupunginjohtajan on tarkoitus aloittaa tehtävässään ensi keväänä.

 

Rekryprosessi on nyt siis virallisesti alkanut. Käytännössä tämä tarkoittaa avointa hakua, jonka seurauksena parhaat hakijat valitaan jatkokierroksille. Varsinaisesti prosessia hoidetaan virkamiesvetoisesti, mutta lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

 

Vihreä ryhmämme tulee suhtautumaan valintaprosessiin hyvin avoimesti. Toivomme, että nousukiidossa olevaan kaupunkiimme saadaan mahdollisimman laadukkaita hakijakandidaatteja, joista yksi valitaan jatkamaan Kari Nenosen viitoittamaa tietä.

 

 

Menneiden aikojen tapana on ollut valita tehtävään suurimman puolueen jäsenkirjan omaava hakija. Me emme kuitenkaan suhtaudu ehdottomasti tähän puoluesuuntautumiseen, vaan toivomme tehtävään löydettävän paras mahdollinen hakija, jolla on tarvittava soveltuvuus kehittää kaupunkiamme avoimempaan ja asukaslähtöisempään suuntaan.

 

Tulevalla kaupunginohtajalla on syytä olla myös valmius muutosjohtamiseen. Varsinainen toimintaympäristö on valtavassa muutospaineessa. Suurin kaupunkiimme vaikuttava muutos tulee olemaan sote-uudistus, joka käytännössä siirtää suurelta osin sosiaali- ja terveydenhuollon asiat maakuntatasolle. Lisäksi julkisesti on jo useasta suusta todettu, että kaupunkimme johtamisjärjestelmää tullaan tässä yhteydessä myös muuttamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa toimialojen ja tulosalueiden uudelleen muokkausta. Tällä tullee olemaan suora vaikutus myös johtajavirkoihin. Emme kuitenkaan tässä vaiheessa halua lähteä aiheella spekuloimaan. Päätetään ensiksi kaupunginjohtajasta.

 

Meille vihreille on myös tärkeä edistää suoran vaikuttamisen keinoja. Toivomme, että kaupunkimme siirtyy lähivuosina kohti pormestari-mallia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntalaiset voivat suorilla vaaleilla äänestää pormestaria valtuustokauden ajaksi. Tämä parantaisia päätöksenteon avoimuutta ja jättäisi jälkeensä vanhentuneen mallin, jossa kaupunginjohtaja valittaisiin puoluekirjan mukaan. Uskomme tämän lisäävään ihmisten mielenkiintoa kunnallispolitiikkaa kohtaan.

Demokratiaterveisin,

Anssi Aura

0

Ensimmäinen kokoukseni kaupunginvaltuustossa 120617

Tänään alkoi urani kaupunginvaltuutettuna. Kaupunginvaltuustoja voit aina katsoa livenä Vantaa-kanavalta (http://vantaakanava.fi/). Esityslistat ja pöytäkirjat niin valtuustosta kuin toimielimistä (lautakunnat jne) löytyvät (http://www.vantaa.fi/hallinto_ja_talous/paatoksenteko/esityslistat_ja_poytakirjat).
Tänään oli poliittisesti jännittävä päivä. Aloitimme ryhmäkokouksemme kuuntelemalla päämisterin tiedotustilaisuuden hallituksen mahdollisesta hajoamisesta. Päivä on ollut täynnä pohdintaa koko maan poliittisesta ilmapiiristä ja tulevaisuudesta – pahimmillaan tai parhaimmillaan ollaan matkalla kohti uusia eduskuntavaaleja.
Esityslistalla oli […]